Kategórie
 
 
 
 
 

Ako funguje solárna sprcha?

Záhradná solárna sprcha vám umožní dopriať si vítané osvieženie v teplom počasí. Ak máte vírivku alebo bazén, iste tiež oceníte možnosť osprchovať sa pred kúpaním, čím výrazne znížite mieru znečisťovania vody. Ste zvedaví, na akom princípe funguje?

Solárna sprcha ako dizajnový prvok

Ak hľadáte možnosť, ako sa rýchlo ochladiť alebo spláchnuť zo seba prach po práci v záhrade, ideálnym riešením je solárna sprcha. Využijete ju tiež na umytie zvyškov opaľovacích krémov či inej kozmetiky, trávy a iných nečistôt pred vstupom do bazéna. Znižovaním znečistenia vody zároveň znížite náklady vynaložené na jej úpravu pomocou bazénovej chémie.

Solárne sprchy si môžete vybrať do exteriéru vášho domu alebo tiež na chatu. Vyrábané sú v rôznych dizajnoch, stanú sa tak tiež novým estetickým prvkom. K dispozícii sú v modernom aj retro prevedení tak, aby dokonale zapadli do každej záhrady. Vyberať sa dá z mnohých tvarov aj farebného prevedenia tela a hlavice. Ak hľadáte záhradnú sprchu, ktorá sa stane zároveň jej ozdobou, prihliadajte na štýl úpravy vášho exteriéru.

Nenavýši vaše náklady na ohrev vody

Záhradné sprchy nepotrebujú pripojenie do elektrickej siete. Na ohrev vody využívajú slnečné žiarenie, nečakajú na vás preto žiadne výdavky na energie. Ocenia ich aj tí, ktorí myslia na ochranu prírody — sú ekologickým riešením. Po investícii do solárnej sprchy si bez nutnosti vynakladania ďalších financií môžete užívať komfort letného osvieženia kedykoľvek naň budete mať chuť.

Na akom princípe pracuje?

Solárnu sprchu je potrebné umiestniť na stanovisko, ktoré je počas dňa čo najdlhšie na slnku. Budete tak mať k dispozícii účinný ohrev vody s využívaním jeho žiarenia. Pripojenie na prívod vody je tiež jednoduché. Dá sa vyriešiť pomocou záhradnej hadice a adaptéra, pričom vodu do nej môžete privádzať z vodovodu alebo zo studne. Dôležité je len zabezpečiť dostatočný tlak vody (približne 3 – 3,5 barov). Ani inštalácia solárnej sprchy nie je zložitá. Spravidla nie sú potrebné žiadne stavebné úpravy, postačí kotvenie pomocou skrutiek, ktoré sú súčasťou balenia.

Voda sa napúšťa do zásobníka sprchy, v ktorom je ohrievaná slnečnou energiou. Tá ju dokáže počas slnečného dňa zohriať až do teploty 60 °C. Doba ohrevu bude závisieť od veľkosti zásobníka — čím bude väčší, tým dlhšie sa bude voda ohrievať. Pri sprchovaní si ju potom môžete namixovať so studenou na teplotu, ktorá vyhovuje vašim potrebám.

Veľkosť zásobníka je dôležitá

Aby bola slnečná energia využitá čo najlepšie, zásobníky sa vyrábajú v čiernej farbe. Tá pohlcuje infračervené žiarenie, čo podporuje ohrievanie ich povrchu. Ten potom odovzdáva nahromadené teplo vode.

Množstvo ohriatej vody ovplyvňuje tiež veľkosť zásobníka. Keď vyberáte solárnu sprchu do vašej záhrady, nezabudnite skontrolovať tento parameter. Mali by ste pritom zohľadniť, koľko osôb ju bude pravidelne používať. Pre jednu až dve osoby postačí záhradná solárna sprcha s objemom zásobníka do 10 l. Ak vás je viac, mali by ste siahnuť po modeli s objemom nádoby 20 – 40 l.

Z akých materiálov sa vyrábajú solárne sprchy

Jedným z parametrov, s ktorými sa pri výbere sprchy stretnete, je aj materiál, z ktorého je vyhotovená. Ak hľadáte lacnejšie riešenie s dostatočne dlhou životnosťou, zvoľte plast, k dispozícii sú tiež cenovo náročnejšie modely z hliníka alebo nerezu. Plastová solárna sprcha do záhrady naplní aj vaše požiadavky na kvalitu, pričom sa nemusíte obávať, že ju poškodí mráz. Použitý materiál dokáže výborne odolávať výkyvom počasia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia